Yi Quan Kung Fu

YI – minte

QUAN  – stil, pumn

 Kung Fu –  practica realizata

Multa lume a auzit de Xing Yi Quan ca unul din marile sisteme “interne” chinezesti, alaturi de Taiji si Bagua, remarcabil prin miscari directe, explozive, extrem de combativ si eficient in lupta in timp relativ scurt. Yi Quan este se pare atit denumirea veche a acestui stil, asa cum apare intr-o lucrare despre faimosul general Yue Fei. Renumit strateg militar si mare expert in lupta cu sulita, Yue Fei a predat soldatilor sai un stil de lupta cu mainile goale, derivat din principiile sulitei. Stilul a devenit faimos ca Stilul Formei (Xing) si al Mintii (Yi).

Yi Quan-ul actual este derivat din Xing Yi Quan, creat de marele maestru Wang Xianghai, discipol al nu mai putin faimosului Guo Yunshen. Maestrul Wang era nemultumit de modul in care elevii puneau accent pe forma exterioara, in detrimentul partii mentale si interne. De asemenea se pare ca Wang a invatat de la maestrul Guo, o serie de invataturi “secrete” despre profunzimea posturilor “Zhuang” ca baza in practica sistemului.

Yi Quan Kung Fu porneste cu o perfecta echilibrare energetica a practicantului, dupa care corpul este pregatit treptat pentru cantitati mai mare de energie, care pot fi acumulate in scopuri terapeutice sau profilactice, de asemenea proiectate exploziv in situatii de autoaparare. Baza antrenamentului, o reprezinta un antrenament static, sau aproape static, cu accent pe o relaxare profunda fizica si mentala, pe amplificarea perceptiei propriului corp.

Principalele directii  / etape de antrenament in Yiquan sunt :

  • Zhan Zhuang, posturi sau tarusi, cu rol de echilibrare, o forma de meditatie aproape
  • Shi Li, testarea “fortei interne” cu viteza mica, pe deplasari mici, armonia miscarii intregului corp, fara deplasare
  • MoCa Bu, deplasare prin aderare, la testele de mai sus se adauga miscarea, deplasarea intregului corp.
  • Fa Li, testarea acelei energii interne cu viteza (Fa Jing)
  • Shi Sheng – teste de “energie interna” prin evaluarea vocii
  • Tui Shou, “impingerea mainilor” asemanator cu forma de Taiji, sau alte stiluri din sud
  • Wu Xing Quan – cei 5 pumni corespunzatori celor 5 elemente, cu ciclurile de creatie si distrugere
  • San Shou, forma de lupta libera
  • Yi Quan Wu – dans spontan, ansamblu de miscari spontane