Artele interne chinezesti sunt un domeniu fascinant cu implicatii multiple: martiale, terapeutice si de asemenea spirituale. Dincolo de denumiri poate exotice precum Taijiquan, Qigong si Yiquan, vom descoperi o serie de tehnici statice, posturi si forme dinamice, miscari lente si suple in cea mai mare parte, toate dublate de o serioasa implicare mentala. Este vorba de un anumit fel de relaxare, de centrare, de gasire a unui echilibru fizic si psihic.
Cu sau Fara Energia Qi ?
Treptat ne vom apropia astfel de conceptul de Qi – energie interna, la baza oricarei fiinte vii. Paradoxal, acest concept de Qi nu este esential mai ales in ceea ce priveste mentalitatea europeana care accepta mai greu poate asemenea concepte. Energia exista fie ca vrem fie ca nu vrem sa ii dam un nume…la fel cum inima bate fie ca dorim sau nu…Partea mentala insa este esentiala si focalizarea pe interior este care da si denumirea acestor sisteme “interne”.
Scolile interne lucreaza deci fie cu energia Qi, daca aceasta este acceptata ca si concept, si ajunge sa fie perceputa efectiv…sau cu imagini si stari induse mental, menite sa creeze o stare profunda, activa de relaxare. O analogie interesanta legata de a avansa in aceste sisteme interne prin practica mentala, este aceea cu invatatul mersului cu bicicleta…Pe bicicleta, nu conteaza atit de mult sa intelegem mecanica miscarii, ce au de facut muschii picioarelor, cat conteaza ideea de a mentine echilibrul. Acest echilibru este esential si pentru a ajunge la el, vom incerca sa realizam miscarile cu minim de forta ajungand la nivele musculare extrem de fine, poate despre care nici nu stiam ca exista. Constiinta va fi multa extinsa pina la cele mai profunde partil ale corpului, putind astfel sa le controlam si sa le relaxam. Vom lua astfel contact cu corpul nostru, ca si cum ar fi pentru prima oara, el va va saluta oferindu-va senzatii poate de caldura, de mincarime, de transpiratie, de aciditate poate….Nu incercati sa le supraevaluati…sunt doar un raspuns, un semn ca Qi-ul exista si ca tocmai ati avut un asemenea contact….Senzatiile sunt puncte de reper, nu le ridicati pe piedestale si ..mergeti mai departe cu practica…De aici incolo, doar practica poate ajuta in a intelege, pentru ca deja cuvintele normale si logica obisnuita nu mai ajuta pe acest taram al lumii interioare…
Armonizarea Corpului cu Mintea
Orice tehnica din artele interne se executa in concordanta cu ceea ce se cheama ” Cele 6 Armonii”. Acestea se compun din doua seturi care, departe de a fi rigide si standardizate, sunt doar un punct de plecare pentru cei ce studiaza aceste discipline interne, oricare ar fi ele.
Cele trei armonii externe
- Umerii se coordoneaza cu soldurile
- Coate se coordoneaza cu genunchii
- Incheieturile se coordoneaza cu gleznele
Cele 3 armonii interne
- Mintea conduce intentia
- Intentia conduce Qi
- Qi-ul conduce “forta”
Beneficii ale practicilor interne
- la nivel fizic sistemele interne dezvolta respiratia profunda, supletea si tonusul muscular, spontaneitatea, echilibrul si un simt al spatiului.
- sensibilizeaza si ofera senzatia de curgere a energiei, apoi canalizeaza aceste energii.
- imbunatateste capacitatea de recuperare de adaptare la situatii de mediu diferite, favorizeaza auto cunoasterea, dezvolta creativitatea, folosirea la maxim a celor mai profunde resurse personale.
- la nivel mental s-a observat o crestere a capacitatii de concentrare, o claritate mentala in plus.
- la nivel emotional nivel de toleranta creste, stresul dispare prin relaxare, apare o stare de fericire sau de pace profunda.
- pe linga calitatile de prelungirea vietii, de stimulare a sanatatii, are un rol deosebit mai ales in profilaxie. Dintre valorile terapeutice remarcam: ameliorarea metabolismului, a digestiei, regularizarea tensiunii arteriale, activarea circulatiei sanguine. Sistemul nervos central este stimulat de asemenea si reactiile imunitare de asemenea sunt imbunatatite. Articulatiile isi regasesc in timp libertatea totala de miscare.
Toate acestea mentionate mai sus, au fost atent studiate mai ales de cercetatorii din China si astfel s-a ajuns ca în anii ’80, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa recomande Taiji-ul ca cel mai bun sistem de profilaxia bolilor in general, de sporire naturala a imunitatii corpului. Începând din 1989 diverse forme de Qigong (gimnastica si respiratie) au fost adoptate în spitalele din Beijing ca metode efective de tratament. Qigong-ul si Taiji-ul au fost oficial adoptate ca metode de mentinerea sanatatii îm mai multe universitati din China si de asemenea, mai recent, si din Australia. În 1996, guvernul chinez considera practica Taiji si Qigong ca domeniu esential în Directia Nationala de Sanatate.
Toate acestea nu fac decât sa certifice si valoarea diverselor organizatii din afara Chinei care propaga aceasta minunata arta a vietii, utila în egala masura pentru tineri si vârstnici, pentru barbati si femei.