Cele 5 elemente

 NINPO GOKYO – Secretul celor 5 elemente

         Bujinkan Ninjutsu – consta in esenta in 9 vechi scoli de arte martiale, 3 dintre acestea efectiv de razboinicii Ninja si inca 6 scoli martiale legate istoric de unele clanuri de Ninja. stupa_gokyoMulte dintre acestea, desi dezvoltate de multe generatii in Japonia, pastreza fundamentele chinezesti ale traditiei martiale, si acest lucru este respectat in traditia Bujinkan Ninpo.

Una dintre aceste trasaturi mai putin japoneze impregnate puternic in arta Ninja este Teoria celor 5 elemente, (gogyo in japoneza, wuxing in chineza). Teoria celor 5 elemente (Gokyo, Godai) provine din scolile ezoterice chinezesti si tibetane, preluate si dezvoltate de calugarii Yamabushi, precursori ai Ninja. Gokyo a devenit parte integranta a doctrinelor “ascunse” ale Ninja – Mikkyo, cu aplicatii numeroase atat in tactica si strategia luptei cat si in manipularea subtila a adversarului in functie de personalitatea sa. De asemenea cele 5 elemente fac parte dintr-o alchimie interioara, o transformare a energiilor interne, o elevare catre un nivel spiritual. Exista doua astfel de teorii in Ninjutsu, Gogyo si Godai, ce se complementeaza reciproc in functie de situatie. Vom  incepe prin  a prezenta bazele Ninpo Gogyo:

chi_hatusmi_kosshiCHI – pamant
– corespunde oaselor, structurii de baza, instinctelor primare, localizare la baza coloanei vertebrale, inertie in miscare dar si la nivel mental, stabilitate pana la rigiditate, tehnici scurte si seci, lupta la sol, arme scurte. Posturile, atitudinile (Kamae) sunt stabile si tehnicile extrem de inradacinate. Ca forma, Pamantului ii corespunde patratul.

SUI – apasui_thibault_nage
– corespunde fluidelor din corp, ideii de curgere (Nagare), trecerii coerente de la o idee la alta, curgere fluida de la o tehnica la alta, receptivitate, simt tactil, tehnici suple (Ju), fire ce poate varia de la adaptabil pana la instabil, eschive laterale, acceptare a fortei adverse si evitarea unei confruntari directe. Forma asociata este cercul iar pe plan martial regasim numeroase tehnici bazate pe parghii, folosirea fortei adverse, eschive – tehnici articulare, forme ce impun pastrarea contactului cu adversarul. (Jutaijutsu)

ka_cousergueKA – foc
– corespunde metabolismului, localizare la nivelul plexului solar, fire puternica, hotarata, de la exploziva pana la agresiva. Atitudinile sau posturile specifice sunt ofensive, cu deplasari unghiulare, explozive si foarte rapide. Forma asociata este a triunghiului iar tehnicile sunt de asemenea rapide, explozive, lovituri aplicate la nivelul zonelor vitale, cavitati (Kosshi jutsu) si articulatii (Koppo jutsu).

FU – aerfu_hatsumi_ninin_nage
– asociat cu respiratia (Kokyu), localizat la nivelul pieptului, fire melancolica, reflexiva, aeriana. Senzatia este de mobilitate extrema, de lejeritate, de lipsa totala a efortului, de invaluire alte ori…Deja putem vorbi acum de Spatiu ca element aparte cu Sfera ca forma asociata. Posturile largi si deplasarile evazive sunt extrem de utile in lupta cu mai multi adversari.

KU – vid
– este asociat cu ideea de sunet, comunicare si este localizat la baza gatului. In general Ku corespunde ideii de spontaneitate, de naturalete si armonie pe orice plan. Ku asociaza spatiului de la Fu, o noua dimensiune – timpul care corespunde cunoasterii si chiar anticiparii ritmului luptei sau a diverselor evenimente. Kukan – stapanirea timpului si spatiului este un nivel foarte avansat in practica Ninpo.

Prin controlul acestor elemente ce fac parte din Mikkyo, in ciuda faptului ca orientalii au modul lor intuitiv de a prezenta realitate, Ninjutsu devine o practica atit interna cit si externa, undeva intre arta si stiinta. Ninja se antreneaza sa perceapa lumea prin propriul lor corp care devine astfel in intregime o arma redutabila. De aceea in Bujinkan Ninjutsu, partea de lupta cu miinile goale se numeste Ninpo Tai Jutsu – arta folosirii corpului intreg ca arma mortala daca este nevoie. Un Ninja lupta cu pumnii si cu picioarele, la fel de bine precum isi dirijeaza energiile sau cum lupta cu emotiile si sentimentele, ale sale sau ale altora. Ninpo este un sistem intuitiv, si paradoxal, o stiinta atit de exacta in acelasi timp, si poate de aceea tehnicile Ninja par atit de simple uneori si aparentele inseala.

Exista o relatie foarte clara intre aceste 5 elemente si aceasta face ca Ninjutsu sa para o stiinta exacta, dar a simti aceste elemente cu propriul corp ramane o problema de antrenament interior si din nou partea de intuitie transforma Ninjutsu intr-o arta extrem de particulara.

Aplicatii ale Gogyo in lupta si in viata de zi cu zi

Un adversar puternic si cu o strategie bazata pe lovituri (deci corespunzator elementului foc – KA) va fi greu de contracarat tot cu lovitura mai ales daca cel ce apara este mai putin dezvoltat fizic, daca are mai putina forta, sau daca efectiv nu are o viteza nativa tot asa de mare. Urmarind ciclul transformarilor celor 5 elemente, in mod rational, se vor descoperi elementele cele mai potrivite pentru a putea neutraliza cit mai natural atacul advers. Acestea vor fi urmarind diagrama Gogyo, aerul (FU) sau apa (SUI). Un Ninja insa, nu va avea timp in lupta sa rationeze si va trebui sa SIMTA atit adversarul, cit si sa isi asculte propriul sau corp si sa ia cea mai buna decizie in timpul cel mai scurt.

Astfel in functie de personalitatea sa, de fizicul sau, si de abilitatile sale, un Ninja va alege pentru riposta in situatia anterioara, unul din cele 2 elemente. Modul de lupta SUI, ii va permite tehnici la mica distanta fata de advesar, executate cu multa suplete, extrem de curgatoare, care nu se vor opune cu nimic fortei distrugatoare a advesarului. Sau poate modul de lupta FU ii va permite sa execute deplasari inselatoare, tehnici aproape fara contact fizic, care vor da adversarului impresia ca este foarte aproape de a invinge; senzatia specifica Fu este exact aceea ca “lupti cu morile de vint”  pentru a folosi o sintagma apropiata de mentalitatea ocidentala.

Totul in Ninjutsu porneste de la o cunoastere rationala si intuitiva a acestei teorii a celor 5 elemente; chiar si pozitiile de baza nu sunt altceva decit reflexii fizice ale unor atitudini mentale corespunzatoare acelorasi  5 elemente.

Exact la fel, teoria Gogyo se poate aplica la orice infruntare in arte martiale, sau in viata de zi cu zi pentru ca artele martiale sunt un mod de viata. De exemplu la o disputa cu cineva care nu face afirmatii clare ci doar divagheaza pe subiecte variate ( fu – aer ) nu trebuie raspuns in mod violent (ka – foc) ci trebuie pastrat cit mai bine calmul, si mai ales trebuie pastrata mereu pozitia de la inceputul discutiei, deci nu se renunta la argumente cu usurinta. Acesta este modul “Chi” – pamint.

In Bujinkan Ninpo, teoria celor 5 elemente este studiata inca de la primele antrenamente pentru a obisnui practicantul inca de la inceput cind nu cunoaste inca nimic (shoshinsha – mintea incepatorului) cu senzatiile specifice si cu modul cel mai potrivit de a se comporta in fiecare din aceste situatii. Formele de baza in acest gen de antrenament poarta denumirea de chiar Gogyo no kata si se executa cu sau fara partener. Tehnica este redusa la esenta, si partea de eficacitate este studiata abia dupa ce se asimileaza corect aceasta teorie. Gogyo no kata reprezinta practic un gen de antrenament intern specific Bujinkan Ninpo si lipseste din alte scoli desprinse mai tarziu din Bujinkan Ninpo.

Bujinkan Ninjutsu, implica o stare – Ninpo, un mod de viata dincolo de tehnica si chiar de arta in sine. Bujinkan Ninpo nu se limiteaza in propria tehnica, ci trece de tehnica de teorii, cautind mereu spiritul real al luptei si al vietii. Bujinkan Ninjutsu este o arta martiala aparte, ce pastreaza practicantul intr-un permanent dialog cu el insusi, efectuat cu sinceritate si discernamint, un sistem de lupta conceput pentru a invinge, pragmatic si spiritual in acelasi timp, o cale nici mai grea , nici mai usoara decit altele.