Scurt Istoric Kenpo

Scurt istoric al traditiei Kosho Shorei KENPO KARATE

            Traditia okinawaiana a Kenpo-ului a avut o evolutie extrem de sinuoasa cu origini ramase înca destul de neclar definite. Unul dintre cele mai controversate personaje din Okinawa, cu o importanta deosebita in evolutia scolii Kosho Shorei Kenpo a fost neinvinsul Motobu Choki.

      Unanim recunoscut ca luptator puternic si rebel, niciodata învins, se stiu putine despre modul în care el vedea artele martiale, despre modul în care le-a transmis mai departe elevilor sai. În timp ce unii il vedeau ca o fire orgolioasa si violenta, lipsit de prejudecati si chiar vulgar uneori, altii sustin exact contrariul. Este cert ca întotdeauna dorea sa-si verifice aptitunile tehnice, combative, în orice situatie, cu orice consecinta, transmitând o arta martiala dura, adaptata luptei reale, departe de cea a maestrului Gichin Funakoshi. Totusi Yasushiro Konishi, maestru de Karate si Kendo spune ca Motobu, chiar daca nu avea cultura lui Funakoshi, era impresionant prin corectitudinea sa, prin sinceritatea sa, prin asiduitatea cu care studia tehnicile si mai ales Kata-urile. Maestrul Konishi a fost discipol al lui Motobu, translatorul sau în Japonia; de asemenea, el a studiat si cu Gichin Funakoshi, ulterior fondând Shindo Shizen Ryu Karate si atingând nivelul de 8 Dan în Kendo.
Elevii lui Motobu din Okinawa, îsi amintesc de antrenamentele puternice c
onduse de acesta, cu un studiu minutios al Kata-urilor (Bunkai) specifice. Accentul era pus pe loviturile în punctele vitale (Kyusho), luxari si proiectii. Era perioada in care se studia forma veche de  Naifanchi, inaintea ca ea sa fie descompusa in cele 3 Tekki.
Este interesant cum Kenpo-ul în Okinawa s-a amalgamat cu vechea disciplina martiala japoneza secreta a familiei Mitose, originara din timpul shogunatului Tokugawa. Aceasta disciplina a fost transmisa doar membrilor clanului Mitose, ajungand pâna la James Masayoshi Mitose, nascut în Hawai în 1916. Traind în Japonia pâna în 1936, Mitose a devenit unul din cei mai apropiati discipoli ai lui Motobu, sintetizând tehnicile acestuia si adaugându-le vechi traditii al caror succesor era, ca cel de-al 21-lea maestru de Kosho Shorei Ryu Kenpo. Se pare ca existau chiar o serie de legaturi de rudenie intre Motobu si Mitose dar pe care Mitose nu le-a facut cunoscute datorita unei reputatii destul de dubioase a lui 
Choki Motobu in Okinawa.

     Kosho Shorei Ryu Kenpo in Japonia ?

        Legenda acestei traditii spune ca atunci când în secolele XI – XII trupele mongole au invadat China si multe manastiri au fost atacate, un calugar de la Shaolin s-a refugiat în Japonia. Aici a cunoscut un preot Shinto, pe nume Kosho, bun cunoscator al artelor martiale ale samurailor – Kenjutsu, Naginata Jutsu, Kyu Jutsu, Bajutsu.
Impresionat de cunostintele calugarului de la Shaolin, Kosho a început sa studieze cu acesta mai ales tehnicile de lupta fara arme, bazate unele dintre ele pe imitarea modului de lupta al unor animale. Acest Kosho, pe numele sau adevarat Mitose este fondatorul clanului Mitose.
În 1280, un succesor al lui Mitose s-a convertit la buddhism si era macinat pe de o parte de doctrina nonviolentei din religia sa si de disciplina razboinica pe care o practica pe de alta parte. Meditând profund lânga un pin batrân aflat în apropierea unui templu “al pinului” (Kosho-Ji) el a înteles ca spiritul artelor martiale trebuie sa fie unul nonviolent, cu accent pus pe aparare, pe cautarea interioara a iluminarii spirituale. Începând de atunci sistemul sau a inclus numeroase elemente de religie, filosofie, chiar unele forme de meditatie Zen, Yoga, alaturi de tehnici de lupta cu si fara arme. El si-a numit scoala Kenpo Kosho Ryu.
James Masayoshi Mitose, cel pe care Motobu l-a considerat ca “membru al familiei sale” a revenit în 1936 în Hawai, unde a dezvoltat puternic aceasta arta martiala sobra cu puternice influente buddhiste si shinto-iste. Mitose a predat tehnicile si filosofia Kenpo în Hawai pâna în 1953 când s-a mutat în America.
Cu o personalitate charismatica, disciplina sa a câstigat imens în popularitate spre deosebire de alte arte martiale patrunse mai recent în America. Multi dintre discipolii sai chiar doreau sa înfiinteze un fel de miscare religioasa a Kenpo-ului, idee refuzata categoric de maestrul Mitose. El a murit în 1981 în conditii calificate si acum ca fiind “misterioase”.  Elevii sai din Hawai sunt cei mai cunoscuti în Statele Unite – William Kwai Chow (1914-1987) si practic fondatorul Kenpo-ului american, Edmond Kealoha Parker (1913-1990), mai cunoscut ca Ed Parker. Acesta este cel ce a antrenat primii experti americani în Kenpo. Datorita lui, American Kenpo Karate a devenit una din cele mai practicate discipline martiale din SUA. Primele campionate de Karate din America au fost organizate tot de Ed Parker. Multi elevi avansati ai lui Parker, încurajati de acesta, si-au fondat sisteme proprii de Kenpo, ramânând uniti însa în aceeasi asociatie. Odata cu disparitia lui Ed Parker, au aparut si foarte multe scoli independente de Kenpo.

        În Europa, unul din cei mai vechi practicanti de Kenpo este Shihan RAOUL GUTIERREZ LOPEZ, 8 Dan Kosho Ryu Kenpo, din Spania, elev direct al lui Thomas Mitose, actual conducator al stilului, cel de-al 22-lea maestru al scolii. Practicant experminentat, Shihan Raoul Gutierrez este în mod remarcabil multiplu campion al numeroase competitii internationale, de kata cu si fara arme, precum si de Kumite noncontact, cât si full contact, Kick Boxing.

Desi Kenpo Karate a devenit foarte popular, dezvoltarea deosebita a laturii competitionale poate pune în pericol pastrarea stilului ca traditie a artelor martiale, riscând o transformare într-o “arta martiala” sportiva, departe de orice cale a cautarii drumului spre noi însine…

Kenpo ramâne o arta martiala ce nu a urmat clasica devenire evolutiva a artelor martiale japoneze si nu a suferit într-o masura atât de mare ca alte discipline acel proces de “ritualizare si stilizare” ce si-a pus amprenta pe multe arte martiale si nu numai. Conceput si utilizat permanent cu eficienta metoda de lupta si autoaparare, având duritatea si sobrietatea tehnicilor din Okinawa, supletea si subtilitatea tehnicilor chinezesti, Kenpo este în prezent, în acelasi timp, o adevarata traditie martiala si o autentica filosofie de viata.