Principiile Kenpo

KIHON WAZA – sunt tehnicile de baza ce includ tehnicile de aparare si atac cu bratele si picioarele , tehnici de deviere, preluare si control; lovituri, eschive, combinatii toate executate din pozitii de baza, pe o mare varietate de deplasari si eschive, un bun control al unghiurilor de atac.

Hakutsuru, forma cocorului alb, integreaza multe din secretele kenpo karate-uluiKATA – este vehicolul prin care arta adevarata a luptei a fost transmisa de la o generatie la alta. Kata este forma nealterata de a transmite pe linga forme de lupta, strategii specifice ale scolii -secrete ale maestrilor (Okugi). Cineva compara invatarea unei kata cu a invata un cintec intr-o alta limba . Chiar daca inveti sa il cinti la fel de melodios ca originalul, pina ce nu vei sti ce reprezinta cuvintele acel cintec nu va avea nici un sens pentru tine. Kata studiate de noi in  Kenpo includ vechi kata cum ar fi : Fukyu kata 1-5, Sanchin (Sanjan), Naihanchi, Hakutsuru (Cocor Alb), Wankan, Channan, Passai, SaruButo, Saifa.

KATA KUMI WAZA sunt aplicatii efective ale Kata, cu mai multi adversari si totul executandu-se fara modificari. Este primul nivel de intelegere a tehnicilor din Kata.Bunkai ( aplicatie) de la Kata SAIFA

BUNKAI KUMITE – este un Kumite aplicativ la care apar in plus tehnici mai putin vizibile din kata. Aici fiecare tehnica este studiata in mod independent cu partener. BUNKAI KUMITE este strucurat pe mai multe nivele de intelegere a tehnicilor existind multe tehnici “ascunse” in kata de catre vechii maestrii. Motivatia era protectia fata de scoli rivale, interdictiile impuse de cotropitorii japonezi legate de arte martiale precum si asigurarea unei transmisii intacte a cunostintelor peste generatii.

BUNKAI OYO este o forma superioara de KUMITE in care deja se depaseste cadrul tehnic inspirat de Kata. Aici se studiaza multe combinatii suple de tehnici mai libere, cu atacuri multiple ce curg dintr-unul in altul (NAGARE) specifice Kenpo-ului. Apar tehnici de lupta la mica distanta si aplicatii articulare – Tuite si Tegumi.

KAKIE este un exercitiu preluat din fomele chinezesti bazat pe “tragere” si “impingere” lucrat cu partener. Se executa cu suplu avind rolul de a permite o mai buna constientizare a corpului, de a mari sensibilitatea si receptivitatea. Forma mai elevata de Kakie este SUITE – “mina apa” in care viteza de lucru este mai mare.Kakie - lucru energetic in KENPO la un Stagiu National de vara la Constanta

KOTEKITAE – UDE TANREN este un antrenament specific de intarire a bratelor, articulatiilor si picioarelor. Executat cu o respiratie sepcifica corecta, el va permite absorbtia de socuri, de lovituri din ce in ce mai puternice in timpul luptei.

MAKIWARA este un element aproape nelipsit din scolile de kenpo si karate okinawaian. Valoarea antrenamentului la makiwara este de necontestat dar din pacate, desi aparent simplu, el ascunde cel putin atitea secrete precum tehnicile de Bunkai din vechile kata. Practicat mult si gresit, antrenamentul la makiwara poate duce la o inrautatire !! remarcabila a performantelor proprii. Alaturi de o dinamica anume a miscarii se folosesc si extracte de plante medicinale pentru a nu distruge testuri si terminatii nervoase.

JU KUMITE – este lupta libera din kenpo si poate avea mai multe etape, Yawara – o forma cit mai supla, de studiu a luptei, Irikumi – forma mai dura a luptei, cu lovituri full contact. Trecerea se face gradat pe masura ce corpul incepe sa fie pregatit pentru a prelua socuri din ce in ce mai puternice. Principalele directii ce actiune in kumite in Kenpo sunt :
– puncte vitale – kyusho waza ( centrii nervosi)
– atacul tendoanelor , dizlocari – koppo jutsu
– tehnici articulare – tuite / tegumi
– secerari / proiectii – nage waza
– lupta la mica distanta, corp la corp, eventual sol
– tehnici de contra atac – gaeshi waza

Arte anexe ale traditiei Kosho Shorei

Kosho Shorei Kohyo sunt aspecte terapeutice ale scolii si mai ales profilactice. De remarcat multe tehnici de respiratie pentru energizarea corpului si amplificarea energiei interne. A fi un maestru adevarat de arte martiale inseamna a sti atit cum se poate lua viata cuiva dar si cum sa poti darui cuiva viata. Aceasta parte cuprinde terapii cu extracte de plante, Shiatsu, Kuatsu, si o metoda de intinderi asemanatoare cu Yoga.

SHODO, caligrafia este o alta discipina a scolii, arta indispesabila unui adevarat Bushi. Adevarata arta a caligrafiei implica o trairea interioara exact ca un luptator care se pregateste de lupta si isi intimpina moartea privind-o in fata spunea Hanshi B. Juchnik, ultimul discipol al lui Mitose Sensei.