Kenpo Karate

Calugarii antrenandu-se in in Kenpo in vecinatatea templului Kosho - al batrinului Pin            KOSHO SHOREI RYU KENPO este  o veche scoala japoneza de Sogo Budo – Arte martiale complete, bazata pe lupta fara arme. Kosho Shorei era numele unui templu aflat in vecinatatea unui pin batrin (Kosho) unde calugarii se antrenau in arte martiale pentru a se putea apara de tilharii dornici de jafuri. Accentul era pus pe tehnici fara arme, pentru a sublinia ideea de non violenta a scolii. Membrii familiei Yoshida care au continuat traditia scolii au elaborat un sistem complex bazat pe numeroase atemi – lovituri de brate si picioare, in succesiuni rapide (influentate sigur de scolile chinezesti) cat si tehnici de proiectii, control articular si lupta la mica distanta – influenta scoliilor japoneze de jujutsu probabil. Ocazional au inceput sa fie folosite si unele tehnici de arme improvizate, pentru ca este evident ca portul armelor era interzis calugarilor. Bastonul era arma lor favorita, fiind un ajutor de nadejde in lungile lor pelerinaje.

      Evolutia Kenpo Karate-ului este extrem de interesanta, avand si conexiuni cu neinvinsul maestru Choki Motobu. De aici si tehnici mai elaborate de intarirea corpului tipic scolilor okinawaiene precum si o abordare foarte pragmatica a Kata-urilor (putine) studiate pentru valoarea lor combativa.

Combinatie fluida de atacuri tipica scolilor de KENPO      Kenpo Karate se remarca fata de alte scoli de karate prin accentul pus pe auto aparare reala, dincolo de conventii sportive, o  strategie de lupta foarte elaborata ce vizeaza :
– combinatii explozive de lovituri precise si fluide – Atemi Nagare
– atacul punctelor vitale, centri nervosi  – Kyusho waza
– atacul tendoanelor, dizlocari – Koppo jutsu
– tehnici articulare – Tuite / Tegumi
– secerari / proiectii – Nage waza
– lupta la sol de mica durata – Ne waza
– contra atacuri – Kaeshi waza

     Daca incepatorii testeaza aplicatiile fara contact fizic dur, pe masura ce corpul se intareste prin kata respiratorii ( Sanchin, Tensho) si capacitatea de absorbtie a organismului creste, aplicatiile de Kumite, Oyo Kumite, etc se vor deplasa catre semi si full contact. Fiecare practicant este incurajat sa isi gaseasca propriul ritm de practica si de evolutie.

     Sho Chiku Bai - emblema armoniei, o sigla ezoterica a Kosho Shorei KenpoEmblema scolii evidentiaza fundamentele filozofice ale scolii. HAKKAKEI – principiul octagonului, element propriu clanului Yoshida si este inspirat de invataturi budiste ezoterice. La un prim nivel, octogonul semnifica directiile de miscare si echiva in Kenpo, posibilitati de dezechilibru ale adversarului. Posturile miinilor reprezinta salutul ezoteric, specific scolii si mai gasim aici 3 elemente ale armoniei in Kenpo :
– Bambusul –simbol al onestiei, sinceritatii, supletii
– Pinul – mereu verde, simbol al prospetimii si credintei
– Floarea de cires – simbol al puritatii si al curajului pentru ca ele sunt primele flori ce infloresc primavara