Principii in Aikijutsu

Kamae - postura corecta ce permite un exercitarea unui control perfect asupra adversarului fie el si inarmatTAI SABAKI – pozitionarea corecta a corpului, consta in deplasari specifice care ofera un minim impact cu agresorul, un unghi ce il dezechillibreaza pe acesta din cauza propriei sale forte.

KAMAE – postura, atitudinea naturala, relaxata, bine infipta in sol dar si mobila in acelasi timp. Orice deplasare trebuie sa fie o Kamae – atitudine dinamica, plina de stabilitate chiar in miscare. Coloana dreapta, bazinul jos, umerii relaxati, palmele deschise, tendoanele intinse, sunt atribute unei bune garzi naturale, ce va constitui baza de plecare pentru neutralizarea atacurilor adverse.

UKEMI – inseamna a primi, concept generic ce se refara fie la a sti cum sa primesti contactul cu solul (cind suntem proiectati) fie laUkemi -  forme de cadere specifice Aikijutsu sti cum sa primesti un atac prea puternic. Aici este vorba de un fel de deviere a atacului, de a merg in paralel cu el, pina ce scade suficient de mult incit sa poata fi preluat si redirectionat / controlat. Ukemi si sabaki implica foarte multa mobilitate la nivel mental in primul rind!

KUZUSHI – dezechilbrul, este creat adversarului, folosind, acceptind, controlind si redirijind propria lui forta. Oarecum este un concept opus celui de Kamae. La inceput dezechilbrul fizic, se poate creea prin lovituri, atacuri in puncte vitale, ulterior doar prin agatari si deplasari ale centrului sau de greutate, in final prin explozii de energie care provoaca dezechilibre subtile la nivel energetic (cu adevarat o forma de Aiki).

Sensei Maroteaux executind o imobilizare la sol, specifica samurailor TakedaMETSUKE – privirea, mereu controleaza adversarul fara a fixa un punct anume de pe corpul sau. Este vorba de o privire periferica, atenta la micare, si nu la detalii.

MA AI – distanta de lupta, este esentiala atit in protectie (Goshin) cit si in contra atacuri. Stapinirea distantei, a unghiurilor defineste o tehnica corecta ce ofera un control total asupra avdersarului, fara posibilitatea de riposta. De asemenea un bun simt al distantei – ofera cheia aplicarii aceleiasi Waza (tehnici) cu sau fara arme.

ZANSHIN – se traduce prin spiritul care ramine si dupa ce tehnica este executata, dar si ceea ce ne tine alert inainte si in timpul luptei. Este constientizarea ca atacul din sala ar putea fi foarte real, al unui inamic hotarit sa ucida. Zanshin-ul este specific unei arte martiale reale spre deosebire de sporturi.