Istoric Aikijutsu

saburo_minamoto  Takeda Ryu este una din cele mai vechi scoli de arte marţiale ale samurailor din vechea Japonie şi mulţi o confunda încă cu o arta marţiala. Este important de subliniat încă de la început ca de fapt Takeda Ryu este o scoală tradiţionala , scoală ce forma samuraii unei renumite familii imperiale japoneze – Clanul Takeda .

În cadrul Takeda Ryu se preda arta complexa a războiului incluzându-se mai multe discipline marţiale precum Jujutsu, Aikijutsu, Ju-Kenpo ( lupta cu mâinile goale bazata pe principiile supleţei ), Iaido / Kenjutsu ( arta luptei cu sabia), Jodo, Shugi Jutsu (lupta cu bastoane de diferite dimensiuni), Shuriken Jutsu (lame tăioase). În afara de acestea se predau şi elemente de Heiho Jutsu (strategie şi tactica militară), Ba Jutsu (arta călăriei), Bujutsu Ido (medicina tradiţională) dar şi tactici de infiltrare şi spionaj specifice luptătorilor Ninja (Shinobi Jutsu).

Totuşi, şcoala Takeda Ryu a rămas în istoria artelor marţiale remarcându-se în special prin tehnicile sale deosebite de lupta cu mâinile goale denumite generic Takeda Ryu Aikijutsu si printr-un Iai deosebit de combativ, guvernat de acelasi principiu Aiki. Aiki Jutsu sau Aikijujutsu este o forma deosebita de Jujutsu, cu originile în China, ca multe alte discipline, dar cu evolutie extrem de ermetica in Japonia.

Surse chinezesti si legenda Aiki

Se pare ca teoria AIKI, este inspirata de sistemele confucianiste şi taoiste din China unde apare ideea dualităţii YIN – YANG , a celor doua principii universale complementare al căror perfect echilibru duce spre Marea Armonie (AI).In Japonia au fost aduse din China, odată cu principii fundamentale ale artelor marţiale şi aceste doctrine confucianiste , precum şi doctrine ezoterice budiste şi taoiste, noţiunea de Energie Interna KI iar toate acestea au dat naştere unei noi Arte Marţiale AIKI-JUTSU . Cele mai vechi documente ce atestă existenţa AIKI JUTSU-lui apar în secolele 9-10 şi se refera la o metoda deosebita de lupta, păstrată în secret de către Clanul Takeda.

Exista încă un celebru tratat iniţiatic intitulat ” Takeda Ryu Aiki-no-Jutsu ” ( Arta armoniei cu energia a scolii Takeda ) în care este relatată chiar şi o legenda a tradiţiei AIKI : ” Se spune ca în anul 27 al Împăratului Keiko, Prinţul Okumi-no-Mikoto a primit misiunea de a cuceri teritoriul Kumaso. Înainte de lupta, el a îndeplinit un ritual de purificare(misogi), cel al meditaţiei sub cascada timp de câteva zile .De asemeni el se antrena sub apa rece ca gheaţa ce curgea peste el. Dându-şi seama ca adversarii sai sunt mai puternici şi mai numeroşi el a pătruns deghizat în spatele acestora încercând sa-l captureze chiar pe conducătorul lor . Acesta l-a simţit însa când a pătruns în camera sa şi a apucat sabia , încercând sa-l lovească , dar Okumi-no-Mikoto a fost mai rapid şi printr-o eschiva l-a facut pe adversarul sau sa cada, dezechilibrat, în propria sa arma, murind pe loc.” Acelaşi document menţionează ca prinţul nu s-a oprit aici şi si-a perfecţionat metoda de lupta, transmiţând-o mai departe în interiorul familiei.

Acum peste 1000 de ani…

Cel ce a sistematizat şi mai bine metodele de lupta specifice scolii Takeda este generalul Saburo Minamoto-no-Yoshimitsu (1036-1127) care a introdus toate aceste principii în antrenamentul tuturor samurailor din Clanul Takeda fără ca prin aceasta metoda sa fie foarte larg răspândita. Ea era păstrată şi transmisa în secret devenind însa extrem de faimoasa prin eficacitatea tehnicilor sale. Principiile artei Aiki erau rezervate elitei samurailor scolii Takeda Ryu.

Evolutia scolii , declinul familiei Takeda, aparitia celor 2 ramuri

soke_ichiobaScoala Takeda Ryu a cunoscut incepînd cu secolul al 12-lea o larga notorietate in intreaga Japonie datorita numeroaselor victorii repurtate de samuraii acestui clan, atât în batalii cât si în provocari împotriva altor scoli rivale. Abia în secolul al 16-lea, în urma înfrângerii suferite la Tenmoku-Yama, clanul Takeda se divizeaza pentru prima oara în doua curente principale : Takeda Ryu si Daito Ryu. Daito Ryus-a dezvoltat in zona provinciei Aizu, si a fost transmisa de catre Tanamo Saigo ce l-a avut ca discipol pe renumitul luptator Takeda Sokaku, maestrul lui Morihei Ueshiba – fondatorul Aikido-ului actual (prin eliminarea procedeelor prea dure sau periculoase).Takeda Ryu s-a dezvoltat în continuare în zona provinciei Kai, într-un mediu închis, fara a iesi în afara clanului Takeda. Generatie de generatie, vechile tehnici de lupta s-au transmis pâna în secolul nostru. Cel de al 42-lea Soke (succesor oficial desemnat) a fost Kichio Nakamura, primul ne-membru al familiei Takeda, un eveniment deosebit în istoria scolii. Acesta l-a numit pe Ichio Oba, succesorul sau care a murit în 1959 fara a lasa un succesor. Hisashi Nakamura, pe atunci Shoden Kyohan, hotaraste sa preia transmiterea scolii, ajutat de Shihani cu mai mare experienta, cum ar fi Sensei Sofue. El intemeiaza metoda proprie Takeda Ryu Nakamura Ha, si tirziu este recunoscut ca al 44-lea Soke al scolii originare Takeda Ryu. Acesta in dorinta de promovare, o deschide publicului larg si introduce chiar ideea de competitie in sectiunile de Jukenpo, Aikijutsu, Jodo, etc…De asemenea el promoveaza numele de Aikido Takeda Ryu, in locul vechiului Aikijutsu, probabil pentru un impact mai puternic la public.

Takeda Ryu in afara Japoniei

maroteaux_soke

Cautind scoli traditionale de Aikijutsu, cat mai aproape de sursa, Sensei Maroteaux, deja Shihan in Hakko Ryu Jujutsu ( scoala recenta derivata tot din familia Takeda, vezi genealogia scolii), descopera intr-o librarie din Tokyo o carte intitulata Takeda Ryu Aikido, ce prezenta tehnici antice de Aikijutsu. In acest fel dinsul il intilneste pe Soke Nakamura si incepe practica Takeda Ryu SoBudo, traditie considerata de multi disparuta.

Cu ajutorul lui Sensei Maroteaux,  Soke Nakamura popularizeaza metoda si in Europa sustinind mai multe stagii de perfectionare in Franta , Belgia, Spania. In 1990 Sensei Maroteaux este promovat la nivelul de Joden Shihan, 6 Dan Aikijutsu, 5 Dan Iaido, 5 Dan Jodo, dupa mai bine de 10 ani de studiu dedicat al scolii Takeda, fara nici un grad…si mai mult, este autorizat sa predea scoala in maniera sa proprie – Maroto Ha. Mai tirziu, in 1999, mai ales din cauze mai ales de ordin moral, sensei Maroteaux este obligat sa continue scoala independent de ramura japoneza. Dinsul a fost recunoscut dupa aceea de IBA si in 2005 de prestigioasa federatie japoneaza Dai Nippon Butokukai -recunoscuta pentru calitatea artelor martiale promovate.