Intrebari Frecvente

01. Ce fel de arta martiala este TAKEDA RYU ?

02.  Ce inseamna “AIKIDO” si “AIKIJUTSU”?

03.  Ce diferente de ordin tehnic apar intre “AIKIDO” si “AIKIJUTSU” ?

04.  De ce Takeda Ryu Nakamura Ha si Takeda Ryu Marotoha ?

05.  Pot practica orice disciplina a scolii Takeda Ryu (Iaido, Aikijutsu, Jukenpo, Shugi Jutsu, etc ) ?

06.  Este Takeda Ryu o scoala eficienta pe strada ?

07.  Cum se acorda gradele in TAKEDA RYU AIKIJUTSU ?

08.  Sunt instructor de arte martiale si doresc sa ma initiez si in Takeda Ryu / sa deschid o sectie, cum este posibil acest lucru?

09.  As vrea sa incep Aikijutsu dar imi este frica de acele proiectii pe care le observ in unele videoclipuri

10.  Chiar o sa ma doara acele tehnici articulare specifice Aikijutsu-lui?

11.  De ce as alege Takeda Ryu si nu alta scoala de arte martiale ?


01.  Ce fel de arta martiala este TAKEDA RYU ?

     TAKEDA RYU este numele unei vechi scoli apartinind clanului seniorial Takeda, descendente din dinastia Minamoto, care isi pregatea razboinicii, samuraii, in mai multe discipline martiale (SoBudo = arte martiale integrale) Aikijutsu – Jujutsu – JuKenpo – tehnici fara arme, Iaido si Kenjutsu – tehnici cu sabie, Jo si Shugi jutsu – tehnici de baston, Ba Jutsu – tehnici calare, Shuriken Jutsu – aruncarea de lame taioase, Bujutsu Ido – forme medicale, Bujutsu heiho – tactici si strategii militare, Shinobi jutsu – tehnici de spionaj si infiltrare.

02.  Ce inseamna “AIKIDO” si “AIKIJUTSU”?

  • AI = Armonie, Comuniune, Unire                                       
  • KI = energie interna
  • DO = cale, cu accent pe latura spirituala                
  • JUTSU = tehnica, abilitate

     AIKI era notiunea specifica scolii Takeda, principiu al armoniei, dezvoltat si transmis in secret de catre scoala Takeda. Acesta depasea chiar ideea de non rezistenta / suplete (JU), tinzand catre armonie / simultaneitate AI, cit si la un anumit antrenament de dezvoltarea energiei interne KI. Artele “martiale” dezvoltate in perioada moderna, post razboinica au preluat acest DO – cale spirituala, pentru a marca declarativ, o renuntare la cautarile de ordin tehnic (vazute ca inutile, violente eventual, arhaice, atribute ale unei epoci apuse) in favoarea unui accent mai mare pus pe eticheta, pastrarea traditiilor, pe dezvoltare mentala alaturi de miscari mai simplificate, simbolice, mai departe de aplicatii reale martiale.

03.  Ce diferente de ordin tehnic apar intre “AIKIDO” si “AIKIJUTSU” ?

Principala deosebire este in atitudine :

Aikijutsu este un sistem militar, testat in lupte pe viata si pe moarte, orice greseala putea fi fatala, un sistem perfectionat timp de peste 40 de generatii. Tehnicile erau facute sa controleze total adversarul indiferent de atac, oponentul era si el un profesionist, un samurai al altui clan, cu experienta de asemenea in arte martiale. Scopul tehnicilor de Aikijutsu era acela de a compromite, neutraliza atacul advers si nu neaparat de a impune o anumita tehnica in fata adversarului. Tehnicile trebuiau aplicate in mod spontan, in timp foarte scurt si cu o foarte mica amplitudine, adversarul trebuie controlat in orice moment al atacului sau. Proiectiile erau folosite putin pentru ca nu ofereau un control foarte bun asupra adversarului. AIKIJUTSU este o disciplina militara, care a devenit in prezent, accidental (prin deschiderea scolii) si un bun sistem si de auto aparare.

Aikido este o disciplina moderna, derivata din Aikijutsu ca sistem militar, dezvoltata pe timp de pace, lipsita de confruntari pe viata si pe moarte. Ca urmare tehnicile Aikido au fost adaptate de catre O Sensei Ueshiba unei societati moderne, in plina dezvoltare, precum era si Japonia inceputului de secol trecut. Modelul a fost cel prefigurat de Jigoro Kano cu Judo-ul sau derivat din vechiul Jujutsu. Pentru a deschide scoala publicului larg, Ueshiba Sensei a incercat sa elimine detaliile aparent dure, care ofereau tehnici de control foarte eficiente dar si periculoase, inlocuindu-le cu proiectii generoase…uneori spectaculoase, ample, estetice. AIKIDO este o frumoasa filozofie despre armonie, lume si viata, care a devenit accidental si un sistem de auto aparare ( daca este practicat in acest scop ). Ueshiba avea eficienta din Aikijutsu, Aikido l-a perfectionat dupa aceea, fara preocuparea pentru eficienta, pastrind doar ideea de armonie AI si de energie interna KI.

04.  De ce Takeda Ryu Nakamura Ha si Takeda Ryu Marotoha ?

     In primul rind vom defini notiunea de “HA” ce se refera la o ramura derivata din scoala de baza, mai exact o maniera de a preda scoala, specifica fiecarui Shihan (maestru) in parte. Chiar daca bazele unei scoli sunt comune si toata lumea le practica si preda la fel, aplicatiile, formele avansate, Henka – nu sunt deloc forme fixe, ele se pliaza pe personalitatea fiecaruia. De aici si marea bogatie si libertate pe care le ofera o scoala traditionala inteleasa corect. Scoala Takeda Ryu condusa Ichio Oba a ramas fara succesor oficial odata cu moartea acestuia. Sensei Nakamura, pe atunci Chuden Kyohan, fara a fi cel mai avansat elev, decide sa preia scoala si sa o duca mai departe. El devine astfel fondator, primul soke, al ramurii NakamuraHa (transmisia scolii pe linia sa, in maniera sa). Mai tirziu, cu ajutorul celui mai avansat elev al lui Ichio Oba, Sofue Sensei, Nakamura Sensei este recunoscut oficial ca al 43-lera succesor al liniei principale Takeda Ryu SoBudo. Pentru o promovare intensa in Japonia, Soke Nakamura, inlocuieste termenul de Aikijutsu cu cel mai popular de Aikido si incepe sa faca competitii pe mai toate disciplinele scolii, obligatorii chiar la testele Dan.

Roland J. Maroteaux, deja primul shihan din europa pe o scoala traditionala de Jujutsu (Hakko Ryu – derivat tot din scolile de Aiki), cauta in Japonia ceva mai aproape de sursa Aiki, pe care toti o considerau disparuta. Asa gaseste intr-o librarie o carte de Takeda Ryu scrisa de Soke Nakamura. Urmeaza contactul cu acesta, zece ani de antrenamente fara nici un grad, si in 1990 este recunoscut ca Joden Shihan Takeda Ryu (6 Dan Aikijutsu, 5 Dan Iaido, 5 Dan Jodo). Astfel dinsul este primul care face scoala populara in afara granitelor Japoniei si este autorizat sa predea scoala in maniera proprie MarotoHa. Incepind cu anii 1998-99, Soke Nakamura ofera dreptul de unic reprezentant al scolii in Europa si unui 3 Dan Judo IMAF pe atunci, Kobilza, care il actioneaza in instanta pe Sensei Maroteaux pentru folosirea ilegala a logo-ului Takeda Ryu si a denumirii scolii. Contactat Soke, Nakamura da explicatii evazive. Pentru ca Sensei Maroteaux a solicitat mereu lui Soke Nakamura niste preturi rezonabile pentru toti elevii sai europeni, si chiar favoruri pentru cei din Europa de est, dl.Kobilza a speculat acest lucru promitind o schimbare radicala de situatie cu el ca lider al ramurii europene de Takeda Ryu si trimite scrisori si fax-uri tuturor instructorilor de Takeda Ryu de la acea vreme solicitindu-le sa il urmeze si sa il paraseasca pe Sensei Maroteaux pe care il considera un impostor. Ca urmare, dl Kobilza este promovat rapid de la nivelul de 3 Dan Judo IMAF, la nivelul de Okuden Shihan, 7 Dan Aikijutsu, etc …Sensei Maroteaux demisioneaza din functia de lider al ramurii europene de Takeda Ryu si arde in fata liderilor European Sobukai Takeda Ryu numirile sale oficiale de la Soke Nakamura. Este momentul dur cind decide ca singura solutie este continuarea metodei Takeda Ryu Marotoha, fara Soke Nakamura, din cauza minciunilor tolerate de acesta de-a lungul timpului. Scoala Marotoha a respins de la inceput ideea de competitie pe care ramura Nakamura Ha si nu a promovat in Europa decit Batto Shiai – un fel de duel de Iaido, de fapt un fel de antrenament liber in Iaido, specific scolii Takeda Ryu. Din cauza manierii traditionale in care a condus si promovat scoala, Sensei Maroteaux si multi dintre instructorii sai au fost recunoscuti ca membri generali in cadrul celei mai vechi organizatii japoneze de arte martiale – Dai Nippon Butokukai – recunoscuta de guvernul japonez si celebra pentru scolile traditionale pe care le promoveaza. Asadar o mica scoala privata – Takeda Ryu, cu contributia deosebita a lui Sensei Maroteaux , a ajuns oficial recunoscuta si in Japonia (ramura Maroto Ha) in cadrul Dai Nippon Butokukai.

Pentru cei care mai au dubii legate de cele doua ramuri, fie urmatii stagii cu liderii celor doua scoli si incercati faceti singuri diferenta!

05.  Pot practica orice disciplina a scolii Takeda Ryu (Iaido, Aikijutsu, Jukenpo, Shugi Jutsu, etc ) ?

     Da si Nu! Disciplinele fundamentale ale scolii erau in trecut Iaido si Aikijutsu. Acum ele sunt aceleasi dar accentul este pus mai mult pe Aikijutsu din cauza unei utilitati practice imediate. Remarcam insa si un interes sporit pentru iaido, pentru spiritul combativ, pentru atentia la detaliu pe care o promoveaza, capacitatea de concentrare si interiorizare. Se poate incepe deci practica Takeda Ryu cu una din cele doua discipline sau chiar cu ambele. Restul sunt discipline anexe, conexe scolii, dezvoltate pe baze comune. Ju Kenpo este doar prima etapa din practica ce duce catre Aiki, miscarile nu sunt armonioase ci mai degraba dure, sacadate, loviturile (atemi) sunt folosite din plin pentru a dezechilibra (kuzushi). Jujutsu este deja un nivel mai avansat, intermediar de la JuKenpo catre Aikijutsu. Bastonul nu a fost niciodata o arma reala a unui samurai, el aparea doar daca o lance sau o sulita se rupea si astfel puteau sa apara tehnici de Jo sau Shugi jutsu (baston mai scurt). Kenjutsu este folosirea sabiei in lupta, deja dupa ce a fost scoasa din teaca. Un bun iai, face kenjutsu inutil ! Shuriken Jutsu este in Takeda Ryu o anexa a practicii Iaido si nu are prea multe tehnici.

06.  Este Takeda Ryu o scoala eficienta pe strada ?

Din nou da si nu ! Revin la un motto care mi-a placut din filmele western, “Armele nu ucid, oamenii din spatele lor ucid”. Tehnicile fara practicant nu exista si nu au nici o valoare. Pentru ca au fost perfectionate timp de 43 de generatii, pe cimpuri de lupta, in situatii in care miza era viata sau moartea, in fata unor adversari redutabili – militari profesionisti (samurai din clanul rival), tehnicile, principiile scolii clar ca trebuie sa fie eficiente. Totul depinde de noi sa le intelegem si sa le putem aplica asa cum au fost ele concepute si puse in practica. Nu trebuie confundata eficienta sportiva, de tip K1, sau alte chesii gen full contact, cu eficienta martiala reala, pe strada, unde totul e permis, si nu exista arbitru, tehnici nepermise. Takeda Ryu este o scoala veche care accentueaza mult pe aceasta idee de a fi pregatit de orice si de a actiona pentru a neutraliza / controla un atac, in mod instinctiv. Eficienta va fi in noi, tehnicile ne vor arata doar calea catre ea. Parcurgeti si FAQ general de arte martiale despre ideea de eficienta tehnica.

07.  Cum se acorda gradele in TAKEDA RYU AIKIJUTSU ?

Gradele moderne Kyu si Dan, exista in Takeda Ryu, alaturi de vechiul sistem de Menkyo. Exista 8 kyu – grade inferioare si apoi gradele Dan – superioare. Un elev constiincios, care se antreneaza regulat, poate avansa la nivelul de 3 Kyu in aproximativ un an si jumatate, ca dupa 2 ani sa fie deja 1 Kyu. De aici are minim un an de perfectionat tehnicile in vederea testului de Shodan – 1 Dan (centura neagra). Acest nivel nu insemana decit o baza bine stapinita si este un nou inceput, sigur ca la alt nivel calitativ. Multi nu inteleg acest progres calitativ si renunta la antrenamente cam pe la acest nivel. Nu timpul este esential, ci regularitatea practicii, calmul in practica, rabdarea.

08.  Sunt instructor de arte martiale si doresc sa ma initiez si in Takeda Ryu / sa deschid o sectie, cum este posibil acest lucru?

     Pentru a preda altora tehnicile si spiritul scolii Takeda Ryu, este necesar ca dvs. sa cunoasteti foarte bine toate ascestea, sau macar sa aveti o baza clara, de pornire. In Takeda Ryu va oferim posibilitatea de a va antrena alaturi de noi minim un an, urmind ca in cazul in care deja aveti nivelul de 1 Dan in alta disciplina sa puteti fi testat dupa aceea si in Takeda Ryu pentru Shodan. Experienta in alte discipline va este cu atit mai utila cu cit ele sunt mai aproape de o scoala traditionala (jujutsu, kenjutsu, eventual karate sau aikido). Pentru antrenamente puteti lua legatura cu instr Sef al Takeda Ryu Romania, Sensei Laiber, sau cu instructorii de la cel mai apropiat dojo de Dvs. (lista Dojo-uri Takeda Ryu). De asemenea sunteti bineveniti la stagiile si seminariile noastre, si puteti chiar organiza local asemenea manifestari de prezentare si initiere in Takeda Ryu. Va putem ajuta cu materiale publicitare (afise, pliante, etc) si de asemenea cu materiale video.

09.  As vrea sa incep Aikijutsu dar imi este frica de acele proiectii pe care le observ in unele videoclipuri

     Frica este normala, instinctiva pentru orice persoana normala. Nimeni insa nu este aruncat in apa adinca inca de la inceput…sistemul de predare urmeaza o progresie constanta, chiar personalizata pentru fiecare persoana in parte. Unul din primele lucruri studiate in Aikijutsu estre UKEMI – “arta a de primi contactul cu solul”. Este vorba de tehnici de transformarea impactului dur, in rulari pe suprafete mai mari ale corpului, forta redcuindu-se astfel considerabil si permitind in plus ridicare de la sol si reluarea luptei. In timp, corpul incepe sa accepte caderile acestea, ele devin ceva natural, asa cum ne oprim sa ne asiguram inainte sa trecem strada. Pe masura ce se avanseaza cu aceste tehnici de cadere, se va avansa si cu tehnicile de proiectie. In plus proiectiile nu sunt ceva foarte tipic pentru Aikijutsu, pentru ca ele nu mai permit controlul deplin al adversarului. Proiectiile au devenit populare in Aikido, promovate fiind de O Sensei Ueshiba.

10.  Chiar o sa ma doara acele tehnici articulare specifice Aikijutsu-lui?

     Da! Insa este vorba de o durere “constructiva” daca ne putem exprima asa. Aikijutsu a inceput sa foloseasca numeroase tehnici articulare pentru ca acestea vizau zone slabe, sensibile ale adversarului, unde muschii si masa nu conteaza. In trecut, samuraii erau protejati de armuri ale caror singure puncte slabe erau chiar articulatiile. Interesant de asemenea ca la articulatie gasim de asmenea o serie de puncte sensibile prin care se pot ataca direct meridianele adversarului, perturbind energia care circula prin acestea de unde si tehnici/efecte mult mai subtile. Oricum ideea fundamentala este aceea de control si nu de distrugere. Interesant de asemenea ca toate tehnicile de Aikijutsu pot fi aplicate extrem de suplu fara ca adversarul sa simta ceva, pina in ultimul moment cind durerea este mai mult decit coplesitoare si se poate pierde cunostinta. Cu siguranta ca progresul se face gradat si mai intii este nevoie de o elasticizare a incheieturilor (o permeabilizare catre energia KI, pregatirea meridianelor) dupa care se trece la actiuni ma profunde. Va creste atit rezistenta la durere, cit si capacitatea de a controla si emite acest KI. Este ca un fel de antrenament executat din ambele sensuri : de a primi durerea, cit si de a o trimite catre exterior (a aplica tehnici cu KI). Acceptarea durerii are efecte profunde de la nivel fizic: elasticizarea si relaxare articulara permitind o suportare mai buna a durerii, nivel energetic – meridianele primesc si permit circulatia unui Ki mai puternic, spiritual – ego-ul scade treptat. Incercati sa acompaniati acceptarea durerii de un antrenament respirator (Kokyu) spontan, dupa cum simtiti. El va fi necesar si va amplifica in timp afluxul de energie.

11.  De ce as alege Takeda Ryu si nu alta scoala de arte martiale ?

Evident ca nu este vorba de superioritatea tehnicii de Takeda Ryu fata de alta arte martiale, pentru ca nu exista arte martiale mai bune sau mai putin bune. Din moment ce discutam de scoli si traditii ce dainuiesc de sute de ani, care au trecut proba dura a timpului, este clar ca tehnicile si principiile din spatele lor si-au dovedit eficienta din plin. Este vorba de compatibilitate intre personalitatea practicantului si strategiile propuse de respectiva scoala de arte martiale. De asemenea trebuie cautata si un aoarecare grad de compatibilitate cu instructorul ale carui cursuri doriti sa le urmati. Este indicat in acest sens, ca inaintea inscrierii sa cereti permisiunea de a asista la un antrenament sau chiar de a practica de proba, daca acest lucru este posibil. In Dojo-ul nostru acest lucru este posibil.

Revenind la intreabarea initiala putem discuta de un alt aspect important legat de practica artelor martiale si anume – motivatia. Este foarte important de ce doriti sa practicati aceste discipline, pentru ca in functie de aceasta veti descoperi ca poate unele vi se potrivesc mai bine decit altele. O inclinatie imediata catre autoaparare, un interes pe termen scurt, poate fi eventual satisfacut de forme aparent mai combative eventual cu sisteme de de lupta full contact… O cautare spre ceva interiorizat poate duce catre asa zise forme interne ( Taiji, Bagua, etc) iar un practicant rabdator va descoperi ca orice sistem traditional are si parte interna, fara de care nu se putea surclasa avantajul fizic al adversarului. Sensei Maroteaux ( Minamoto no Maroto) sintetiza la un moment dat ca “artele martiale pot fi practicate de oricine, iar cele traditionale doar de persoane inteligente”. De ce ? Pentru ca este nevoie de o minima inteligenta pentru a realiza ca dincolo de forme si miscari fizice este o intreaga filozofie, aproape un mod de viata, cu principii extrem de echilibrate. Poate nu este lipsit de interes mentionarea faptului ca in Japoonia artele martiale traditionale sunt considerate ca un patrimoniu cultural intangibil si multi experti care duc mai departe aceste traditii (soke) poarta titlul de “tezaur cultural in viata”.

Concret acum, legat de Takeda Ryu care este o scoala extrem de vasta si completa ( So Budo – Budo integral ) s-ar putea afirma ca tocmai din cauza acestui larg spectru de tehnici raspunde la foarte multe posibile solicitari, bazate toate pe principii comune :

lupta cu miinile goale este reprezentata de la forme mai explozive – Ju Kenpo, trecind prin Jujutsu si ajungind la mult mai subtilul Aikijutsu – bazat exclusiv pe armonia miscarilor si pe preluarea fortei adversarului, forme complexe de lupta cu mai multi adversari, etc

de asemenea apar numeroase tehnici de arme : sabie ( iaijutsu, kenjutsu), baton ( Jo, shugi jutsu) si chiar aruncarea de lame ascutite (shuriken jutsu), forme de aparare cu mina goala pe tehnici de arme (muto dori )

scoala incorporeaza de asemenea si tehnici speciale de amplificarea si focalizarea energiei interne KI, precum si aplicatii terapeutice Bujutsu Ido