Aikijutsu

Takeda Ryu   “Traditii Autentice ale Samurailor”      

     Aiki Jutsu este o veche arta martiala japoneza cunoscuta mai ales ca stramos al unor discipline moderne precum Aikido, Judo si chiar Hapkido. Deosebirea majora intre Aikijutsu si aceastea consta in scopul in care au fost concepute:  in timp ce Aikijutsu era una din disciplinele militare ale samurailor clanului Takeda, perfectionata pe campuri de lupta timp de peste 40 de generatii, restul sunt discipline moderne, dezvoltate in perioade mult mai calme ale istoriei.

    Aiki Jutsu are deci o bogata gama de tehnici prin carte practicantii incearca sa neutralizeze conflictul, nu sa lupte impotriva cuiva. Aiki se traduce prin armonia (AI)  cu energia (KI) a adversarului, oferind in primul rand o strategie de a face fata, la atacuri reale, cu agresori mai puternici si chiar superior numeric.

Aceasta strategie are la baza  forme circulare de preluare a fortei adversarului si de redirectionare a ei, chiar impotriva celui ce ataca. Deci se incepe fiind suplu, (JU) conform vechii zicale a lui Sun Tzu, aplicata in Arte Martiale: “Moalele invinge Duritatea”. Dupa aceasta etapa de Aiki JuJutsu, tehnica evolueaza, se rafineaza si devine tot mai supla, forta inutila dispare si astfel se ajunge la principiul armoniei AIKI – tot mai prezent in tehnica.

Tehnicile studiate includ posturi (Kamae) si deplasari fundamentale (Sabaki) ce au rolul de a pune corpul la adapost de atacul advers, dezechilibrand simultan adersarul(Kuzushi). De asemenea o serie de tehnici de respiratie sunt studiate, pentru ca energia Ki este in strinsa legatura cu modul nostru de a respira. Finalizarea se poate face de aici fie prin lovituri in puncte vitale (Atemi – parte dezvoltata mai ales in Ju KenpoTakeda Ryu), fie tehnici articulare, proiectii, fixari la sol, strangulari, aplicate din orice pozitie cu orice parte a corpului. Ulterior, aceleasi tehnici sunt studiate la alt nivel, pe atacuri cu arme si cu mai multi adversari.

    Aikijutsu nu este un sistem competitional, aceste tehnici pot fi periculoase, ele au fost gandite si perfectionate pe campuri de lupta unde regula de baza era supravietuirea si nu doar premii sau orgolii. Ideea de baza ramane auto apararea, auto controlul. Antrenamentele se fac intr-o atmosfera relaxata, aproape mereu cu partener ceea ce stimuleaza mult ideea de cooperare