Al doilea Taikai International de Aikijutsu – Pitesti 2005

          Cu ocazia primului Taikai International de Aikijutsu ce a avut loc la Modave in Belgia in anul 2005, s-a hotărât şi cine va fi gazda celui de-al doilea ce urma să se desfăşoare în 2005. A fost atunci ales oraşul Piteşti, care se pare că făcuse o foarte bună impresie doar din cele povestite de mine unor prieteni din Franţa, Belgia, Maroc. De aici însă până la departajarea prin vot a celor două oraşe candidate pentru al doilea Taikai de Aikijutsu: Casablanca şi Piteşti însă părea o cale atât de lungă. Şi totuşi Piteştiul a fost ales cu majoritate de voturi la şedinţa comisiei superioare a Europeean Sobukai Takeda Ryu Marotoha ţinută atunci la Belgia într-un vechi castel.

             Taikai-ul a debutat vineri, iunie 2005 cu sosirea oaspeţilor străini, la aeroportul din Bucureşti şi preluarea lor de către echipa Yamabushi Dojo Piteşti cu mai multe maşini particulare, alături de microbuzele de la cîteva hoteluri care urmau să îi găzduiască pe cei peste 40 de practicanţi de Aikijutsu Takeda Ryu. Oaspeţi din Franţa, Belgia, Maroc, Malta, Madagascar, Turcia, Grecia, Ungaria au sosit pe rînd de dimineaţa pînă spre seară, când la ora 19.00 erau aşteptaţi la Primăria Piteşti unde dl.primar Tudor Pendiuc urma să le ureze bun venit într-o recepţie oficială. Sala mare a Primăriei Piteşti s-a umplut atunci atât de membrii delegaţiilor străine – reprezentanţii ţărilor şi instructorii şefi, alături de toţi ceilalţi ce au dorit să fie alături în acest eveniment deosebit. Dl. Primar Tudor Pendiuc s-a arătat extrem de bucuros de acest eveniment internaţional, găzduit chiar de oraşul nostru urînd tuturor un călduros bun venit tuturor în Piteşti, prezentînd pe scurt oraşul şi împrejurimile. A mai fost prezent la festivitate, Dl Şerban Valeca 4 Dan Karate Shotokan, fost ministru al cercetării şi de asemenea un fost elev al lui Sensei Maroteaux de la sfârşitul anilor 70 când dânsul a mai fost invitat aici de către Dl Bialokur. Sensei Valeca s-a alăturat d-lui primar Pendiuc în a transmite cele mai bune urări de bun venit tuturor celor prezenţi, amintindu-şi de asemenea momente din primele antrenamente ale dânsului cu Sensei Maroteaux. Sensei Maroteaux a mulţumit în numele delegaţiilor străine pentru recepţia deosebit de călduroasă făcută şi a anunţat programul următoarelor zile ocupate de Taikai.

           Sâmbătă şi duminică au fost zile pline de antrenamente susţinute de Sensei Maroteaux, asistat mai ales de Sensei Charlopeaux 6 Dan şi Sensei Ahmed Hank 6 Dan ambii din Franţa şi de Sensei Mazouzi 6 Dan, Maroc. Tehnicile au fost explicate pe două nivele – pentru cei debutanţi şi pentru cei cu centură neagră. Saltele Sălii Sporturilor din Piteşti erau pline de membrii delegaţiilor străine alături de practicanţi români veniţi şi ei în număr mare din oraşe precum Bucureşti, Constanţa, Cernavodă, C-lung Moldovenesc, Roşiorii de Vede, Timişoara, Tărgovişte , Piteşti şi Mioveni. Putem remarca de asemenea si prezenţa la stagiu şi a unor practicanţi din alte stiluri care au apreciat subtilitatea şi eficacitatea tehnicilor de Aikijutsu Takeda Ryu. Duminică, o comisie de examinare alcătuită din Shihan Maroteaux, Sensei Charlopeaux si subsemnatul, au examinat mai mulţi candidaţi dintre care Dl. Kostas Karipidis din Grecia a obţinut nivelul de 4 Dan Aikijutsu şi titlul de Sensei, iar dl Gh. Străjer din Clung Moldovenesc a trecut cu brio testul de centură neagră 1 Dan.
Sâmbătă dupa amiaza a avut loc la salonul de vînătoare de la Complexul Turistic Cornul Vânătorului, reuniunea expertilor europeni Takeda Ryu Aikijutsu, raporturi ale acestora cu privire la activităţile în ţările proprii, idei şi proiecte de viitor. Apoi la reuniunea experţilor internaţionali de Takeda Ryu principalul punct a fost alegerea locului de desfăşurare pentru al 3-lea Taikai Internaţional. Dintre Grecia, Malta şi Maroc, echipa marocană a reuşit să prezinte cel mai bine avantajele organizatorice şi turistice ale ţării proprii, astfel că s-a ales Casablanca ca oraş gazdă al pentru Taikai-ul din 2007.

        Duminică după amiaza a avut loc o mare demonstraţie de Aikijutsu la care publicul a venit în număr foarte mare. De asemenea Dl Primar din Piteşti a fost prezent alături de Sensei Şerban Valeca. Demonstraţia a debutat cu tehnici libere (Randori) executate de principalii experţi ai delegaţiilor străine, întâmpinate mereu cu aplauze de un public foarte entuziast, expus poate pentru prima oară unor şcoli tradiţionale, necompetiţionale. Au impresionat mult realismul tehnicilor de Aikijutsu, aparent simple, scurte şi precise, siguranţa de sine a celor ce prezentau tehnicile, şi nu în ultimul rînd starea de spirit (Zanshin) – tipic unei şcoli tradiţionale. Sensei Maroteaux a impresionat prin prezentarea unor Kata de sabie – Iaido Takeda Ryu, apoi aplicaţiile cu Sensei Charlopeaux, pentru ca în final să prezinte o excepţională demonstraţie de Muto Dori – dezarmarea cu mîinile goale a unui adversar ce atacă cu o sabie. După o scurtă pauză au urmat demonstraţiile gazdelor, a dojo-urilor din România, care au fost prezente cu un număr mare de elevi. De remarcat FujiYama Dojo din Mioveni, un dojo axat mai ales pe grupe mici de vîrstă. Cei mici de acolo au intrat în sală purtând mândri steagul samurailor Takeda şi au prezentat de la tehnici fundamentale – Kihon până chiar la forme de randori, aplaudate din plin de cei din sală. Clubul Raiden Dojo Bucureşti care a prezentat o demonstraţie tradiţională cu 4 oameni, de asemenea structurată pe Kihon şi Henka, apoi un Randori. Satori Dojo din Roşiori au prezentat o demonstraţie de tehnici din Suwari waza iar in final Yamabushi Dojo Piteşti a prezentat de asemenea o aceeaşi tehnică exemplificată de câte doi parteneri pe diverse forme de atac.

       Finalul a fost o ceremonie tipic japoneză, cu toţi experţii îmbrăcaţi în Hakama de ceremonie şi Haori, prezentându-se in faţa publicului în acordurile imnului clanului Takeda. Sensei Maroteaux a anunţat oficial rezultatele alegerilor din ziua precendentă iar Sensei Laiber a fost cel care a transmis mai departe steagul oficial al Takai-ului, lui Sensei Driss Guerehoune – preşedintele Federaţiei Marocane de Takeda Ryu. Ceremonia s-a încheiat aici Sensei Maroteaux mulţumind tuturor celor prezenţi la demonstraţie pentru entuziasmul lor.

           Seara s-a încheiat cu o masă festivă, în sala mare a aceluiaşi Complex Cornul Vânătorului, cu un frumos program artistic românesc, şi numai care a adus invitaţii mai aproape de sufletul românilor. Au fost de asemenea prezenţi ca invitaţi de onoare Tudor Pendiuc şi Sensei Şerban Valeca. Într-o pauză a acestei seri festive, Sensei Maroteaux ajutat de D-na Miriam – soţia sa, au decernat o serie de plachete comemorative şi premii celor care s-au făcut remarcaţi în promovarea şcolii Takeda pretutindeni în lume. De asemenea pentru intenselor lor eforturi pentru succesul acestui Taikai, au primit Diplomele de Membrii de onoare ai ESTAM : Dl. Primar Tudor Pendiuc, Sensei Şerban Valeca şi de asemenea Sensei Cristian Laiber (eveniment unic, pentru că regulamentul nu permite ca membrii ESTAM să devină membrii de onoare). Seara s-a incheiat momente de neuitat în continuare de dans şi muzică.

         Zilele următoare au fost rezervate unor vizite turistice în principalele atracţii din zona Argeş Vîlcea. Astfel luni s-a vizitat oraşul Curtea de Argeş cu importantele obiective Curtea Domneasca şi Mânăstirea lui Manole, care alături de pasionatul ghid de la Curtea Domnească, d-na Elena Teodorescu vorbitoare fluentă de franceză, au produs amintiri de neuitat grupului nostru de vizitatori. Marţi s-a făcut excursia cea mai lungă până la Castelul Bran, care a fost vizitat după o oprire şi la Mausleul de la Mateiaş. Seara am revenit în Piteşti şi ne-am pregătit de o nouă vizită miercuri, pe Valea Oltului. La această ultimă vizită am fost la Mânăstrirea Cozia şi am zobovit admirînd peisajele deosebite ale zonei. Ultima zi, joi, a fost rezervată unor mici plimbări prin Piteşti, s-au vizitat muzeul Judeţean şi cel de Artă, doamnele mai ales au plecat la cumpăraturi, iar seara de asemenea toţi cei prezenţi s-au încins la hore şi jocuri româneşti, la restaurantul “La Ureche”.

       Vineri dimineaţa ne-am luat rămas bun cu greu, de la oaspeţii noştri pe care microbuzele I-au dus către aeroportul Otopeni. A fost o săptămână specială în care prin arte marţiale s-au legat prietenii deosebite, dincolo de orice bariere de limbă, cultură sau religie şi am rămas toţi cu amintiri greu de şters din sufletele noastre. Pe curând prieteni, Marocul ne aşteaptă în 2007, într-o formulă similară (arte marţiale şi reuniuni oficiale la Casablanca, apoi latura turistică la Marakesh).